Materialen info

 

EDELSTAAL

Edelstaal heeft de schittering, de toon en textuur welke de meeste mensen graag willen zien in hun sieraden. De laatste jaren wordt edelstaal steeds vaker gebruikt voor het maken van sieraden. Edelstaal word ook wel vaak roestvast staal (RVS) of chirurgisch staal genoemd. Edelstaal kan niet roesten, en is zuiver en mooi, maar ook erg sterk. Edelstaal lijkt qua kleur erg veel op zilver. Wel is edelstaal een beter betaalbaar alternatief. Dit maakt edelstaal ideaal om bijvoorbeeld ringen of andere sieraden mee te maken. Om over edelstaal te mogen spreken moet het edelstaal ui minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan.

Eigenschappen edelstaal

Roestvast (Wanneer chroom met zuurstof in aanraking komt vormt er dichroomtrioxide.)
Edelstaal is niet magnetisch.
Edelstaal is gevoelig voor chloor. ( sieraden met edelstaal af doen met zwemmen etc.)
Edelstaal is duurzaam en hard.
Edelstaal is sterk maar licht van gewicht.
Edelstaal geeft niet af op de huid.

 

 

Zirkonia

Zirkonia is een een kunstmatig gecreëerde steen ontdekt in duitsland. Zirkonia werd voor het eerst aangetroffen in 1937, maar het heeft 70 jaar geduurd voor men in staat was zirkonia te laten groeien in een lab. Sindsdien is zirkonia steeds populairder geworden voor het maken van sieraden. Zirkonia lijkt meer op diamant dan welk materiaal dan ook.  Zirkonia is dan ook bedacht als een goedkoper alternatief voor diamant. Zirkonia brengt geluk, vooral voor tweelingen. Zirkonia kan in verschillende vormen worden geslepen net als diamant. Zirkonia is goed bestemd tegen hitte, en daarmee ideaal voor het plaatsen in zilveren of gouden sieraden.

Vergelijking Zirkonia en Diamant

Geen enkele steen of materiaal komt qua gelijkenis zo dicht bij diamant als zirkonia. Zirkonia is met het blote oog erg lastig te onderscheiden van diamant. Zirkonia heeft een hardheid van 8.5 waar diamant een hardheid heeft van 10. Ook kan zirkonia verschillende meerdere kleuren reflecteren en is het ook verkrijgbaar in allerlei kleuren. Zirkonia is in eenzelfde formaat 75% zwaarder dan diamant.

 

 

Pyriet

Pyriet  is bleekgeel geïriseerd tot roodachtig door oxidatie. De steen is opaak met een metaalglans. Pyriet wordt door haar gouden kleur ook wel 'fool's gold' genoemd. Pyriet kan beter niet met water gereinigd worden omdat het ijzer bevat en kan gaan roesten. Pyriet komt van het Griekse woord pyr wat vuur betekent. Door op de steen te slaan of de steen te breken ontstaan er vonken waarmee vuur gemaakt kan worden.

 

 

Hematiet

Hematiet is een mineraal dat voornamelijk bestaat uit ferri-oxidekristallen, een van de ijzeroxiden. Het komt naast andere variëteiten voor als het rode bloedsteen en het grijszwarte tot zwarte ijzerglans en ijzerglimmer. Het mineraal heeft een hardheid tussen 5 en 6. Hematiet bestaat in zuivere toestand voor 70% uit ijzer en is daarmee het belangrijkste ijzererts. Door het op hoge temperatuur met koolstof te laten reageren wordt ijzer gewonnen.

 

 

Zilver

Zilver is een eenvoudig te bewerken metaal dat iets harder is dan goud en beschikt over een witte glans. Het metaal is stabiel in zuivere lucht en zuiver water, maar indien blootgestel aan ozon of waterstofsulfide  verkleurt het. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt vormt zich een zwarte laag van zilversulfide.

 Meestal gebruikt men eerste gehalte en tweede gehalte zilver. Eerste gehalte (925/1000) is een legering van 92,5% zilver en 7,5% koper of een ander metaal, in sommige Engelstalige landen wordt hiervoor de term sterling gebruikt. En 835/1000 (tweede gehalte.

Een natuurlijke eigenschap van zilver is dat het kan oxideren (dof en zwart worden). De voornaamste oorzaak van oxideren is een zwavelhoudende verbinding in de lucht, waar het zilver op reageert. Daarnaast is de mate van luchtvochtigheid van invloed, hoe vochtiger de lucht hoe sneller het sieraad zwart wordt. Ook wordt oxideren beïnvloed door transpiratie. De een heeft hier meer last van dan de ander, omdat ieders transpiratie anders is. Alcohol, medicijngebruik en voeding speelt hierbij een rol. Tot slot kunnen schoonmaakmiddelen, parfum, deodorant en chloor (zwembadwater) je sieraden sneller laten oxideren. 
Dat zilver zwart wordt is dus normaal. Door het regelmatig dragen van de sieraden beperk je de mate van oxidatie. Poetsen met een zachte flanellen doek.

 

 

Gold filled

Goldfilled is een hoogwaardige legering van 14 karaats goud met een ander metaal. De dikke gouden laag goud wordt mechanisch door hitte en druk aan het basismetaal verbonden......In de US (waar het wordt geproduceerd)  is wettelijk vastgelegd dat 5% dus 1/20 deel van het gewicht van Goldfilled uit goud moet bestaan. De kwaliteit van dit materiaal is zeer hoog en absoluut niet te vergelijken met goldplated en doublé omdat deze laag 100x dunner is.

Bij juist gebruik van een goldfilled sieraad, zal het net als goud (een leven) lang meegaan. Goldfilled blijft op kleur en levert een mooie en betaalbare kwaliteit op die goed wordt verdragen door mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan goud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2014 - 2024 Bjewels | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel